Pasaulinė tuberkuliozės diena

 Kiekvienais metais kovo 24 d. minima Pasaulinė tuberkuliozės diena. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia šių metų šūkį „Investuokime į pergalę prieš tuberkuliozę. Gelbėkime gyvybes“.

1882 m. kovo 24 d. gyd. Robertas Kochas paskelbė, kad sugebėjo atrasti bakteriją, sukeliančią tuberkuliozę, todėl nuo šiol įmanoma sukurti šios ligos diagnozavimo ir gydymo metodus. Tuberkuliozė vis dar yra pagrindinė mirties nuo infekcinių ligų priežastis pasaulyje. Kiekvieną dieną nuo šios ligos pasaulyje miršta beveik 30 000 tūkst. žmonių. Tuberkuliozė (TB) tai infekcinė liga kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija. Infekcija dažniausiai pažeidžia plaučius.

Tuberkuliozė plinta

Plinta oro lašeliniu būdu, tai reiškia, kad pagrindinis infekcijos šaltinis yra ligonis, sergantis tuberkulioze ir išskiriantis tuberkuliozės mikobakterijas kalbėdamas, kosėdamas, čiaudėdamas. Greta esantis sveikas žmogus gali įkvėpti tuberkuliozės mikobakterijas, patekusias į aplinką nuo sergančiojo. Nuo šios ligos neapsaugotas niekas, tačiau ne kiekvienas, turėjęs kontaktą su sergančiuoju, suserga tuberkulioze.

Kristina Orechovaitė,

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje

Skip to content